torsdag 18 augusti 2011

Introduktion 1 - att använda YouTube i klassrummet

YouTube är den tredje mest besökta sajten på webben efter Google och Facebook (alexa.com den 11 augusti 2011). För eleverna är den en källa till mycken och intensiv uppsluppen underhållning. En kort beskrivning skulle kunna vara: webbsajt där användare laddar upp videoklipp som delas med och kommenteras av andra.

Tidigare har det varit ett svårt och grannlaga arbete att bedöma om olika videoklipp har innehållit otillåtet material (t.ex. upphovsrättsskyddad musik), men i somras blev det äntligen möjligt för personer som laddar upp sina alster att använda Creative Commons licenser till dem. Det innebär att den som laddar upp klippet, även kan markera hur det får användas och spridas av andra.

Videoklippen kan användas:
  • som utgångspunkt för diskussioner 
  • som introduktion till ett nytt ämnesområde 
  • som föremål för filmanalys 
  • som hörsförståelseövningar på språklektioner 
  • som instruktion (här finns mängder av instruktionsvideor) 
Ta för vana att tipsa varandra om roliga, intressanta klipp ni hittat så att ni kan bygga upp en bibliotek för framtiden. Man kan titta på videos på YouTube utan att ha ett konto eller vara inloggad, men om du vill spara videoklipp i listor och om du vill kommentera på andras videoklipp, så måste du vara inloggad.

Lektion i engelska B utifrån ett Charlie Chaplin-klipp
Lektion i engelska B utifrån Oprah on the Letterman Show
Helpdesk Norge - ett roligt klipp om hur svårt det kan vara att testa ny teknik

I ett senare inlägg kommer jag att säga mer om hur man publicerar egna videoklipp på YouTube.

2 kommentarer:

  1. Ett litet tips, om man känner att YouTube är en jättedjungel och inte vet var man ska börja, är att ta en titt på någon av följande sajter:

    * Teacher Tube: http://www.teachertube.com/ (tips på användbara YouTube-klipp att användas inom olika ämnen, men det mesta på engelska, vilket kan göra allt möjligt användbart för engelskundervisning)

    * Lessonstream: http://lessonstream.org/browse-lessons/ (lektionsplaneringar för engelskundervisning baserade på YouTube-klipp)

    Vet man lite mer om vad man är ute efter är det förstås bara att använda sökfunktionen - man hittar ju det mesta! :)

    SvaraRadera
  2. Tack Maria! Och bra tips. De är båda användbara för att sålla bland alla klipp:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...