tisdag 5 april 2011

Mer information om Enterstat - prov på webben!

I ett tidigare inlägg skrev jag om Enterstat.se som erbjuder möjligheten att skapa prov eleverna kan göra över webben. Enterstat har också den finessen att det går att stänga av webben när eleverna gör prov, vilket kan vara en fördel vid en del examinationer. Det visade sig att Bengt Johansson som jobbar på KOMVUX här på Pauli gymnasium har testat Enterstat tillsammans med ett par kollegor och därför kan jag nu berätta lite mer om tjänsten.

By Sarowen on Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Provtyper
Man kan göra många olika typer av prov på Enterstat. Det finns till exempel möjlighet att låta eleverna skriva "essäer" med en enkel ordbehandlare, då går det att stänga av, eller specificera vilket språk stavningskontrollen ska vara på. Det går också att lägga in bilder i frågorna, och skriva mattespråk, även om Bengt poängterade att mattespråket ibland blev lite klumpigt och osnyggt.

Provtillfället
Vid provtillfället kan eleven gå fram och tillbaka mellan frågorna. Inte förrän hela provet är inlämnat är det "för sent" att ändra några svar. Någon översikt över frågorna finns dock inte så om eleven vill bilda sig en uppfattning om hur provet ser ut får denne bläddra sig igenom frågorna för att sedan gå tillbaka och svara.

Rättning
Under tiden man rättar går det att ange att man vill rätta provsvaren anonymt, något som bör gynna likvärdigheten. Dessutom märker systemet om ett annat svar är identiskt med något svar du redan rättat och ger därefter det svaret samma bedömning. Du kan skriva kommentarer till eleven till varje svar. Systemet sparar också rättningar andra lärare gjort och i vissa ämnen kan det därför vara synnerligen tidssparande att samarbeta och så att säga "dela" på rättningen.

Mr. eNil on Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Problem?
Eftersom lärarna på KOMVUX använder sig av datorvagnar upptäckte Bengt att det kunde uppstå problem när eleverna väl hade startat sina prov och datorn i bakgrunden uppdaterade program som sedan krävde att datorn startades om. Då stängde datorn helt sonika av sig utan att användaren meddelades om detta eftersom eleven i provsituationen är "isolerad" inne i provet och inte har tillgång till datorns andra funktioner. Dessutom upptäckte Bengt att viss mjukvara ibland saknades och han var osäker på om Enterstat funkade på Mac. När man skapar prov ombeds man också skriva in hur många "poäng" ett svar ska ge. Jag kan inte riktigt minnas när jag hade ett poängprov sist, så här hade man fått fundera ut något. Poängrutan gick inte att lämna blank eller skriva "0" i.

Användningsområden
Jag tycker det är viktigt att påpeka att examinationer idag kan se ut på många olika sätt, och en hel del av dem bör KRÄVA att man använder sig av webben, inte att man isolerar sig från den. I en del fall skulle det dock vara användbart att kunna använda datorn vid prov utan att eleverna har tillgång till webben.

Det första jag kommer att tänka på är den skriftliga provdelen i engelskans nationella prov. Där har vi inte kunnat låta eleverna skriva på sina laptoppar eftersom provinstruktionerna så tydligt förbjuder t.ex. stavningskontroll. Enterstat skulle kunna innebära att eleverna i alla fall får använda det skrivredskap de är vana vid, även om de inte just denna gången får tillgång till stavningskontrollen. Och det är ju i alla fall lite bättre än penna och sudd. Innan jag använder Enterstat i skarpt läge tänker jag nog ändå köra en testomgång för att försäkra mig om att allt funkar som det ska när det väl gäller.

4 kommentarer:

  1. Intressant. Ser fram emot dina synpunkter på Enterstat när du kört en testomgång.

    SvaraRadera
  2. Detta ser väldigt intressant ut. Jag har skapat ett konto på enterstat och klickat runt lite. Har jag förstått rätt att det är eleverna själva som lägger till sig i systemet? Hur har ni löst detta?
    Har också funderat på om detta kan vara användbart vid eng nationella. Men det verkar ju lite bökigt om eleven ska fixa konto själv. Eller?

    SvaraRadera
  3. Jag vet faktiskt inte. Bengt sa inget om elevkonton utan jag uppfattade det som om man gav eleverna en länk med inloggningsuppgifter till. Jag ska fråga honom!

    SvaraRadera
  4. Hej!Bengt här.
    När jag skapat ett provtillfälle och lämnat koden för det aktuella provtillfället så loggar eleverna själva in med koden och uppger sitt personnummer.

    Jag fördefinierar inte själv gruppen utan systemet utgår från att elever som använder den aktuella koden tillhör gruppen. Eftersom jag sätter tidsgränser för när provtillfället är öppet känns det ganska tryggt ändå.

    Eleverna lämnar e-postadress och/eller mobilnr så att de kan få besked närprovet är rättat. Då kan de gå in med sitt eget personnummer och ett lösenord som de själva skapat för att se resultatet.

    MVH Bengt

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...