Den 18/2 håller jag en kort föreläsning för lärarna i moderna språk i Malmö och pratar om hur man kan främja det entreprenöriella lärandet med hjälp av webben. Följande webbplatser och webbverktyg nämner jag i min presentation.
urplay.se lägger jag till efter ett gott tips från er! Behöver ingen närmre introduktion tror jag. Botanisera och låt er inspireras av allt material som erbjuds.
Twitter.com erbjuder microbloggar till alla. Här kan eleverna arbeta med språkets detaljer på de 140 tecken man har till sitt förfogande för varje tweet. Använd hashtags (#) för att skapa ämnesord.
Pixton.com ger dig möjligheten att skapa enkla seriestrips. Ett roligt sätt att träna formerna för kommunikation. Här finns konton både för privatpersonerna och lärare.
Google Translate är något eleverna använder dagligen. Upptäck själv vad GT kan och inte kan göra och hjälp eleverna så att de använder verktyget på bästa sätt.
Glosboken.se är precis vad det låter som. Skapa gloslistor och dela dem med eleverna eller låt eleverna skapa personliga gloslistor och dela dem med dig. Ett utmärkt sätt att anpassa undervisningen för individen.
Google Documents får du tillgång till med ett Google-konto som du skapar gratis med hjälpa av valfri e-postadress. Här kan du skapa portfolios till eleverna. Du kan dela dokument med dem och de kan dela dokumen med varandra. Dokumenten kan redigeras av flera användare i realtid och du kan i efterhand se vem som skrivit avd, och när. I Google Documents kan du också skapa och dela enkäter (formulär).
Google Earth är ett program du laddar ner på din dator. Med hjälp av det kan du ta med dig eleverna till målspråkslandet. Visa kända platser eller stället du en gång bodde på. Här finns för många verktyg (rymd, historia, etc.) för att nämna här. Börja utforska!
Med Myna eller Audacity kan du spela in och mixa radioprogram på webben. Det finns många lösningar för att skapa och lägga upp podcasts på webben. Här berättar Richard Byrne om ett fem av dem på ett överskådligt vis.
Windows Live Movie Maker använder du för att klippa ihop och redigera film. Det är ett enkelt program du laddar ner gratis från webben.
En lektion där du är frånvarande kan lätt göras tydlig och strukturerad om du lägger ut den på webben. Tänk på att du ska styra eleverna rätt på webben och berätta vart de ska ta vägen. Webben är för stor för att man bara ska "google" eller "surfa fritt" för att hamna rätt. Här är en länk till ett exempel på en webblektion
Glogster.com ger dig möjlighet att skapa gloggar, dvs. en interaktiv poster med ljud, bild, länkar och roliga detaljer och bakgrunder. Den kan passa speciellt till enklare redovisningar.
Prezi.com är en sajt där du kan skapa redovisningar på ett innovativt sätt. Nedan ser du den Prezi jag använde vid min presentation:
Googles Blogger är fortfarande det enklaaste men samtidigt mest användbara och flexibla verktyget att skapa bloggar med.
Wikispaces.com är ett bra ställe att börja på om du vill skapa wikis - enkla hemsidor alla kan redigera (du kan också bestämma att bara du eller personer du väljer kan få redigera).
Lektion.se. Här finns färdiga lektioner av alla de slag för alla skolformer.
eTwinning är en del av Comenius, EUs projekt för skolutbildning. Tjänsten jobbar för att para ihop klasser och skolor i de olika EU-länderna för gemensamt skolarbete. Med över 120000 aktiva medlemmar finns här mycket att hämta för den som kanske vill jobba med elever från målspråkslandet.
Dela! är ett nätverk för personer med anknytning till och med intresse för skolfrågor. Här finns olika intressegrupper man kan gå med i och/eller skapa. Här har jag fått svar på många frågor.
Webbstjärnan är en tävling som innebär att man ska göra en webbplats av skolarbetet. Alla verktyg man behöver står Webbstjärnan till hands med och tar man hem vinsten blir det 20.000 kronors klirr i kassan. Bakom Webbstjärnan står stiftelsen för Internetinfrastruktur. Våga vara med och tävla och visa upp ert arbete! I år deltar jag med följande bidrag: http://malmo2058.se/ - en webbplats om Malmös framtid och http://revingeveckan.se/ - en webbplats där ettorna beskriver sina upplevelser från grupputvecklingsveckan på Revingehed.
Åhhhh, vilken fin Prezi! Och vilken fin sammanställning med kommentarer! Tack!
SvaraRaderaJa du, den prezin fick jag jobba med ett tag, men det är ett helt nytt sätt att strukturera information på och ett som är bättre tycker jag. Mer kreativt och styrt efter prioritet och mindre linjärt.
SvaraRadera