En av få nackdelar med att köra ppt-presentationer är att du blir låst vid din dator. Visst kan du ha en trådlös mus, men de är inte särskilt smidiga att hålla i handen samt kräver att du har en mottagare inkopplad i datorn. Det finns även små fjärrkontroller du kan använda, tyvärr verkar det inte vara många lärare som har tillgång till sådana än.
Vad som däremot sprider sig i en härlig hastighet är smartphones, dessa små enheter som förenklar ens liv på så många sätt. Jag har funnit ytterligare ett användningsområde för min lur, jag använder nämligen min Iphone som mus/fjärrkontroll i klassrummet. Det ger mig friheten att kunna byta slide var jag än befinner mig i klassrummet, en klar förbättring i min undervisning.
Jag har testat några olika varianter, glädjande nog så fungerar alla mycket bra, dessutom är de alla gratis.
Möjligheten att använda mobiltelefonen som fjärrkontroll/mus finns även till andra operativsystem samt enklare telefoner. Jag har inte haft möjlighet att testa dessa men det finns en mängd olika program för ändamålet på getjar.com
Installationen är enkel:
Ladda hem applikationen till din telefon
Ladda hem & installera serverprogram till din dator från utvecklarens hemsida.
Se till att både dator och telefon använder samma trådlösa nät.
För elever är det sällan självklart att bry sig om upphovsrätten, utan ofta används devisen: kan man ladda ner det, kan man använda det. Det är synd, eftersom det finns goda möjligheter att hitta material man faktiskt får lov att använda. Här kommer jag att presentera ett par stycken. Sidan kommer att uppdateras och publiceras om allt eftersom jag hittar fler bra tjänster att lägga till listan. Tillskott kommer att märkas med ett rött Nytt! så att ni inte behöver undra vad ni ska fokusera på. Låt gärna eleverna få utgår från sidan ifall de behöver hjälp med att hitta bra ställen att leta material på.
Freedigitalphotos.net är en annan bildbank som fungerar på ungefär samma sätt som Freefoto. Bilder i lägre upplösning är gratis och versioner med högre upplösning kostar pengar. Den upplösning man får tillgång till (400*267) fungerar bra som illustration till t.ex. blogginlägg och liknande. Kvaliteten på bilderna skulle jag säga är strået vassare än hos Freefoto, men upplösningen är å andra sidan lägre.
Freefoto.com är en bildbank med över 130.000 bilder av olika slag. De hävdar att bilderna är unika och detta kan alltså vara ett alternativ om man inte har hittat vad man söker någon annanstans. Redan på förstasidan står där tydligt vad man får använda bilderna till och vilken licens gäller. Detta återkommer sedan när du ska ladda ner en bild från sidan, då du måste ange din epost-adress samt "Agree" till de regler som gäller. Rätt så tydligt och pedagogiskt faktiskt. Högupplösta bilder får man betala för men den upplösning man får tillgång till här är helt okej.
Soundbible består av ljudeffekter av alla de slag, och de är av hög kvalisort. Inget taskigt bakgrundsbrus som avslöjar hemmaknåperiet på det jag lyssnat på. Dessutom är det tydligt hur materialet får användas och enkelt att söka. Här finns också en sida med länkar till andra ställen där man kan hitta ljud och här finns det fiffiga alternativet att önska ett ljud som ännu inte finns. Här ber jag ladda ner och lyssna på ett inspirerande ljudklipp som heter Sunny Day Sounds, uppladdat av Stephan på Soundbible! Jamendo delar musiker med sig av sin musik, och all musik täcks in av någon av Creative Commons licenser. Man kan söka på olika genrer och när man hittar en låt man gillar och klickar på download kommer licensen upp i en ny ruta med ett par alternativ. digccMixter har musik som vi uppmanar använda: "in your video, podcast, school project, personal music player, or where ever…" och här hittar man musik av alla de slag. Utifrån sökningens resultatlista är det lätt att se vad man får använda musiken till och här finns även förslag på hur man källhänvisar. Tacksamt för den trötte eleven!
Soundcloud är ett socialt nätverk där du delar ljud, kommenterar ljud och lägger upp ljud - i alla dess former. Det jag tycker är bra är att stora delar av ljudbiblioteket använder sig av CreativeCommons för att göra ljuden tillgängliga för andra. Så här gör du om du vill söka över tillgängliga ljud:
Stock.xchng presenterar sig själv som "the leading FREE stock photo site" och här finns onekligen gott om bilder för de flesta situationer. När man har skapat sitt konto kan man börja ladda ner bilder med hög upplösning och söka kan man göra i många olika kategorier. Här en del skräp att ta sig igenom, men inga oöverstigliga mängder. Reglerna för användning är lätta att förstå och en länk till dessa finns vid varje bild. För vanligt skolbruk är det i stort sett fritt fram.
Wikimedia Commons är en del av Wikimedia Foundation, liksom Wikipedia, och bygger på samma princip att allt här är fritt att använda. Just Wikimedia Commons innehåller mediefiler, alltså bland annat bilder. Här hittar man med fördel bilder av mer ämnesspecifikt slag: flaggor, konstverk, porträtt av kända personer, etc. Varje bild innehåller en kommentar till upphovsrätten för bilden ifråga och man får vara noga med att titta vad där står. Eftersom alla kan lägga upp bilder kan ju folk också lägga upp bilder med upphovsrättsskyddat material. Sunt förnuft och gott omdöme får råda här, precis som på Wikipedia. Inget konto behövs.
Flickr.com innehåller miljoner bilder, men en sökning på Flickr generellt genererar väldigt många skyddade bilder. Därför ska man bläddra sig vidare till de två guldgruvorna The Commons och Creative Commons. Den förra innehåller bilder från officiella bildarkiv från hela världen, t.ex. New York Public Library. Målet är dels att göra dessa bilder tillgängliga för en större publik och dels att försöka samla mer information om varje bild. Den senare samlar bilder som Flickr-användare delar med sig av till allmänheten. Här finns olika grader av fri upphovsrätt, men dessa är lätta att identifiera och följa. Inget konto behövs.
Fotoakuten.se och Fotofinnaren.se är två svenska sajter med gratis bilder. Den senare är avsedd just för skolan. Utbudet här är en bråkdel av de ovan nämnda, men är man ute efter svenskrelaterade bilder kan man pröva här.
Dessa sajter borde täcka de flesta behov. Något man inte ska glömma är att påminna eleverna om att de ofta kan vara betjänta av att ta egna bilder, skapa bilder i ritprogram eller använda bilder som vänner och familj tagit (efter att ha frågat naturligtvis).
I senaste numret av Edico (#1/2011), personaltidningen för Utbildningsförvaltningen i Malmö stad, finns en artikel om två av mina kollegor, Ann Erlandsson och Marianne Almström. I år har de gjort en undersökning om vilken inverkan datorn har vid prov. Deras två grupper fick först göra samma prov på samma sätt i början av terminen för att ha något att jämföra med. Terminens andra prov genomfördes med datorer i den ena gruppen och utan datorer i den andra.
Klassen som fick använda datorer hade en positiv utveckling. I den andra klassen sjönk betygen per elev något ... Studiens resultat antyder att datoranvändningen är till fördel främst för de svagare eleverna ... [E]n del av de starka eleverna blev överväldigade av den informationsmängd de hade tillgång till via Internet. De hade svårt att få ihop det på grund av det.
Jag vill särskilt slå ett slag för att lärare genomför likanade undersökningar och utvärderar arbetet i klassrummet kontinuerligt och delar med sig av sina resultat. Dessa vardagsnära granskningar är ett viktigt och mer omedelbart komplement till den (lika) viktiga traditionella forskning som bedrivs på lärosätena runtom i landet.
Den 18/2 håller jag en kort föreläsning för lärarna i moderna språk i Malmö och pratar om hur man kan främja det entreprenöriella lärandet med hjälp av webben. Följande webbplatser och webbverktyg nämner jag i min presentation.
urplay.se lägger jag till efter ett gott tips från er! Behöver ingen närmre introduktion tror jag. Botanisera och låt er inspireras av allt material som erbjuds.
Twitter.com erbjuder microbloggar till alla. Här kan eleverna arbeta med språkets detaljer på de 140 tecken man har till sitt förfogande för varje tweet. Använd hashtags (#) för att skapa ämnesord.
Pixton.com ger dig möjligheten att skapa enkla seriestrips. Ett roligt sätt att träna formerna för kommunikation. Här finns konton både för privatpersonerna och lärare.
Google Translate är något eleverna använder dagligen. Upptäck själv vad GT kan och inte kan göra och hjälp eleverna så att de använder verktyget på bästa sätt.
Glosboken.se är precis vad det låter som. Skapa gloslistor och dela dem med eleverna eller låt eleverna skapa personliga gloslistor och dela dem med dig. Ett utmärkt sätt att anpassa undervisningen för individen.
Google Documents får du tillgång till med ett Google-konto som du skapar gratis med hjälpa av valfri e-postadress. Här kan du skapa portfolios till eleverna. Du kan dela dokument med dem och de kan dela dokumen med varandra. Dokumenten kan redigeras av flera användare i realtid och du kan i efterhand se vem som skrivit avd, och när. I Google Documents kan du också skapa och dela enkäter (formulär).
Google Earth är ett program du laddar ner på din dator. Med hjälp av det kan du ta med dig eleverna till målspråkslandet. Visa kända platser eller stället du en gång bodde på. Här finns för många verktyg (rymd, historia, etc.) för att nämna här. Börja utforska!
Med Myna eller Audacity kan du spela in och mixa radioprogram på webben. Det finns många lösningar för att skapa och lägga upp podcasts på webben. Här berättar Richard Byrne om ett fem av dem på ett överskådligt vis.
Windows Live Movie Maker använder du för att klippa ihop och redigera film. Det är ett enkelt program du laddar ner gratis från webben.
En lektion där du är frånvarande kan lätt göras tydlig och strukturerad om du lägger ut den på webben. Tänk på att du ska styra eleverna rätt på webben och berätta vart de ska ta vägen. Webben är för stor för att man bara ska "google" eller "surfa fritt" för att hamna rätt. Här är en länk till ett exempel på en webblektion
Glogster.com ger dig möjlighet att skapa gloggar, dvs. en interaktiv poster med ljud, bild, länkar och roliga detaljer och bakgrunder. Den kan passa speciellt till enklare redovisningar.
Prezi.com är en sajt där du kan skapa redovisningar på ett innovativt sätt. Nedan ser du den Prezi jag använde vid min presentation:
Googles Blogger är fortfarande det enklaaste men samtidigt mest användbara och flexibla verktyget att skapa bloggar med.
Wikispaces.com är ett bra ställe att börja på om du vill skapa wikis - enkla hemsidor alla kan redigera (du kan också bestämma att bara du eller personer du väljer kan få redigera).
Lektion.se. Här finns färdiga lektioner av alla de slag för alla skolformer.
eTwinning är en del av Comenius, EUs projekt för skolutbildning. Tjänsten jobbar för att para ihop klasser och skolor i de olika EU-länderna för gemensamt skolarbete. Med över 120000 aktiva medlemmar finns här mycket att hämta för den som kanske vill jobba med elever från målspråkslandet.
Dela! är ett nätverk för personer med anknytning till och med intresse för skolfrågor. Här finns olika intressegrupper man kan gå med i och/eller skapa. Här har jag fått svar på många frågor.
Webbstjärnan är en tävling som innebär att man ska göra en webbplats av skolarbetet. Alla verktyg man behöver står Webbstjärnan till hands med och tar man hem vinsten blir det 20.000 kronors klirr i kassan. Bakom Webbstjärnan står stiftelsen för Internetinfrastruktur. Våga vara med och tävla och visa upp ert arbete! I år deltar jag med följande bidrag: http://malmo2058.se/ - en webbplats om Malmös framtid och http://revingeveckan.se/ - en webbplats där ettorna beskriver sina upplevelser från grupputvecklingsveckan på Revingehed.
Vår årliga NP-debatt har påbörjats och faktiskt rappt avslutats med ett gemensamt beslut att alla våra elever i år ska få skriva sina prov på laptopparna. Naturligtvis kom fuskfrågan upp och de krav anvisningarna ställer på skolorna som säger att eleverna inte ska kunna ha tillgång till förberedelsematerialet under provet. Då tipsade Freddy mig om Enterstat.se!
Enterstat erbjuder en struktur för att genomföra enkäter och prov och på webben. Det som i sammanhanget är intressant är att de har något de kallar "säker klient" vilket innebär att den som använder ett prov inte kan använda datorn till något annat än Enterstat.
Jag har påbörjat registrering för att få tillgång till Enterstats provbank (gratis tjänst så länge man bidrar) och kommer att försöka ta reda på mer om hur Enterstats säkra klient fungerar. Oavsett vad man lägger i ordet fusk och vad man anser om nationella provets säkerhetsrutiner, kan det vara intressant att känna till vad den här tjänsten innebär mer konkret. Återkommer alltså! Under tiden: om någon använt sig av tjänsten får ni gärna berätta mer om den i kommentarsfältet.