fredag 14 januari 2011

Låt eleverna presentera med Glogster

När ni läser detta befinner jag mig på BETT-mässan i London är är förmodligen alldeles yr i huvudet av alla intryck. Har allt gått som det ska kommer mina ettor att samtidigt vara alldeles upptagna med att producera gloggs för att visa för mig att de kan presentera ett ämne muntligt, samt vara källkritiska (svenska A). "Eh, va... GLOGGS??!!" tänker du kanske nu. Ja, gloggar var fullkomligt obekanta för mig tills för ett par veckor sedan när Ulf Jämterud från Skolverket nämnde glogster.com för mig i ett mail.

Vad är en glogg och glogster.com?

En glogg (glog på engelska) är en interaktiv poster kan man säga. Man har ett stort ark som man dekorerar med bilder, stickers, symboler, ljud och länkar. I stället för att sända ett budskap via ett blogginlägg, t.ex., gör man det visuellt via en glogg. På glogster.com får man tillgång till enkla verktyg för att göra roliga och snygga gloggar. Här finns också speciella verktyg och konton för lärare.

Elevernas glogguppgift

Eleverna ska få i uppgift att välja eller få sig tilldelat (jag har inte bestämt mig ännu) ett ämne. Därefter ska de skapa en glogg om ämnet och gloggen ska vara som en portal, eller utgångspunkt, för någon som skulle vilja lära sig mer om ämnet. Därför ska gloggen innehålla minst tre länkar till sajter om ämnet,  minst två bilder och antingen ett ljudklipp eller ett videoklipp. När de sedan ska presentera gloggen ska eleverna inte presentera själva ämnet utan sin portal, dvs. sina bilder och länkar. I den presentationen måste de berätta var de har fått sitt material ifrån och hur de har bedömt att sajterna är tillförlitliga och innehåller bra information om ämnet.

Förberedelser för gloggandet

Elevernas gloggskapande kommer naturligtvis att föregås av information om infromationssökning på webben, källkritik, copyright och de speciella saker man bör tänka på när man använder Wikipedia. Nedan har jag gjort en glogg om var man hittar tillåtna bilder, ljud- och videoklipp på webben. I ett kommande inlägg presenterar jag gloggen och dess källor mer ingående så att ni kan använda den för att presentera bra sajter för eleverna.

2 kommentarer:

  1. Ja, Glogster är en favorit som eleverna verkar gilla att arbeta med. Har aldrig krånglat hittills och så är det mycket roligare att rätta än uppsatser också:)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra att det funkar att arbeta med. För mig är det första gången! Det ska bli roligt att se vad eleverna gör av uppgiften. Som också är ny i min arsenal för i år:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...