tisdag 26 oktober 2010

Halloween - till engelskan!

Alla som någon gång spenderat tid i USA under Halloween-helgen vet att denna som de flesta amerikanska högtider firas med en sällan skådad iver. Att åtminstone arbeta med dessa högtider med eleverna är därför roligt. Videon nedan vann i kategorin  Best Short Film and Best Concept vid  2006 års Chicago Horror Film Festival. Jag ska visa den för mina elever på torsdag då de ska få arbeta med den så här.

De ska först få en gloslista i glosboken att arbeta med. Jag har döpt övningen till "The Secret Storyteller". Där får de träna på orden tills de kan dem både från engelska till svenska och från svenska till engelska. Därefter ska de få ut videoklippets manuscript och få gissa vad texten handlar om (Halloween från en "mördad" pumpas perspektiv). De får arbeta i par eller små grupper och diskutera. Tillsammans går vi sedan igenom vad de gissar på och som avslutning tittar vi på videoklippet.


Idé till lektionen och manuskriptet har jag frått från bloggen TEFL clips. En bra sida för liknande uppgifter!

torsdag 21 oktober 2010

Kobra diskuterar Google

Från Charlotta Wastesons blogg blev jag häromdagen tipsad om att kulturprogrammet Kobra (SVT) haft ett avsnitt som handlade om Google. Googlefrälst som jag är satte jag mig naturligtvis och tittade och blev inte besviken

Det här halvtimmesavsnittet lämpar sig verkligen att visa för eleverna och jag har färdigställt innehålls- och diskussionsfrågor. Själv tänker jag försöka använda programmet som grund för en examinerande diskussionsövning (jag brukar ha en sådan i svenska A varje år) där eleverna får titta på ett program vars innehåll de sedan diskuterar utifrån givna ramar.

Här är länken till programmet på svtplay.se
Här är länken till innehålls- och diskussionsfrågor

Programmet sändes den 5/10 och finns troligen tillgängligt så länge den här säsongen av Kobra pågår.

onsdag 20 oktober 2010

Hörförståelse - Engelska B

Min kära kollega Pernilla kommer här med ett tips från Ted.com och hon har dessutom gjort frågor och glosor till det. Pernilla föreslår att man ger eleverna glosorna i läxa lektionen innan man tittar på klippet för att sedan låta dem lyssna på det i egen takt och svara på frågorna lektionen därpå. På klippets sida på Ted.com kan man dessutom använda en interaktiv transkription av talet, få det textat (då föreslagsvis på engelska ;)), samt få reda på mer om talaren A. J. Jacobs. Klippet lämpar sig för kursen En1202.


måndag 18 oktober 2010

Får elever lyssna på musik på lektionstid?

Just nu sitter jag med Veronica Maggio i öronen och skriver. Vi är nio personer på arbetsrummet och det är inte rimligt att kräva att alla ska vara tysta alltid så att jag kan koncentrera mig. Dessutom vill jag ju ibland själv prata med mina kollegor på arbetsrummet utan att viska. På vårt arbetsrum använder vi därför musiken som vägg mellan oss och omvärlden när vi vill jobba på.

I vårt informationsblad till eleverna står det dock så här:
Mobiltelefoner, mp3 och CD-spelare ska vara avstängda och undanstoppade alternativt efter lärarens instruktion avstängda och väl synliga. Störande utrustning kan komma att beslagtas
Jag har också suttit på konferenser där vi till leda diskuterat de gemensamma ordningsreglerna och  vikten av att visa sig solidarisk med kollegorna genom att beivra regler man inte tror på (inga mössor, ingen musik) även om denna typ av möten med åren blivit färre.

Med årets tvåor gjorde jag istället en musiköverenskommelse efter att ettans utvärderingar visat att många tyckte att arbetsron behövde bli bättre. Då enades vi om att eleverna vid enskilt arbete fick lyssna på musik.

Efter att ha implementerat detta beslut med tvåorna, men även med ettorna, kan jag konstatera att de får saker gjorda när de kan ersätta en uppsjö av olika stimuli med en huvudsaklig - musiken. De använder Spotify, YouTube eller egna mp3-spelare. Om man vill prova på detta får man tänka på följande:
  • Hörlurarna behövs. En del elever använder sina egna hörsnäckor men det är bra om skolan kan köpa in och ha hörlurar till utlåning.
  • Något jag fått be om ett par gånger är att de ska ha färdiga spellistor så att de slipper sitta och leta och välja ny sång så fort den förra spelat färdigt.
Prova gärna och berätta hur ni tycker att det fungerar!

tisdag 12 oktober 2010

Frågor till J.K. Rowlings tal på Ted.com

I ett tidigare inlägg berättade jag om Ted.com där man kan hitta intressanta föreläsningar på engelska. Jag talade särskilt om ett commencement speech av J.K. Rowlings och berättade hur jag hade använt det. Här finns även frågorna till talet för den hugade. Håll till godo!

måndag 11 oktober 2010

Lektion i engelska om Dante!

Här visar jag en bild och en länk från webben som jag ska använda till att undervisa om Dante. Jag har både svenska och engelska, men lite knapert om tid för tillfället och därför försöker jag använda engelskan för att backa upp svenskan (som backar upp historian:))!


Först tänker jag visa den här bilden från http://foomandoonian.net/post/356189071/dantes-internet. På svenskan  har de i läxa att göra en egen helvetestratt på ett tema de själv väljer. Detta är ett exempel på Dantes tratt applicerad på webben:

(Lite ordförklaringar: "1337 speak": 1337 är ett kodnamn som översätts till lite (elite) och syftar på en kod som användes av en känd grupp hackare på 90-talet. "Mods": här tror jag de syftar på sådana som ständigt frågar efter att få bli forum moderators. Då har man extra tilsltånd och övervakar de diskussioner som förs på nätforum. "Sockpuppets" är sådana som använder falska indentiteter för att lura och bedra. ordet kommer från hand puppets där en buktalare kontrollerar sin puppet. "Douchebaggery": sådant som douchebags sysslar med. ett skällsord helt enkelt.)

När vi har tittat på tratten tillsammans kommer jag att be eleverna gå in på glosboken.se och leta upp en gloslista som heter "Dante's Hell". Där ska de träna på orden och när de har klarat av att göra glosövningen felfritt får de gå vidare till nästa steg: att göra en rätt känd webbquiz där du svarar på frågor som avgör vilken av Dantes helveteskretsar du skulle hamna i. orden kommer från quizzet. Alla som har konto på glosboken.se kan söka efter gloslistan jag skapat. Här är länken till quizzet:


Att lägga upp en webbaserad lektion behöver inte vara svårare än så här. Om man vill kan man koppla en skrivuppgift eller diskussion till det resultat de får av quizzet. Både bild, länkar och instruktioner kan läggas i ett mail. När eleverna ska arbeta självständigt är det min erfarenhet att de lyckas bättre med detta om de får lyssna på musik samtidigt. Med lurar på kan det bli rätt fröjdefullt att se dem sitta, koncentrerade, och jobba på med sina uppgifter! Lycka till!

Träna glosor och bekämpa hungersnöd: freerice.com

Ett enkelt sätt att träna glosor på kan vara att släppa eleverna fria en stund på freerice.com. Sidan drivs av FN och går ut på att du ska gissa rätt betydelse på engelska ord. Varje gång du gissar rätt doneras tio riskorn till behövande. Man kan skänka ris och träna ord utan att bli medlem, men skapar du ett konto kan du hålla koll på dina framgångar över tid.

Jag startar varje lektion med tvåorna med att de gör hjärnträningsspel på lumosity.com. Kanske skulle man kunna göra det till en vana med en annan klass att starta varje lektion med tio minuters freerice.com och skänka ris och träna ord. Tack till Erol som tipsade!

fredag 8 oktober 2010

Google Docs - del 3

I ett tidigare inlägg Google Docs i porjektarbetet - del 2, skrev jag så här om omarbetningshistoriken:
Man kan tyvärr inte jämföra två versioner och få markerat direkt i texten vilka ändringar som gjorts (som i en wiki). Detta tycker jag är en klar nackdel då man i ett längre dokument inte hinner sitta och jämföra bägge texterna själv för att försöka lista ut vilka ändringar som gjorts. 
Men någonting har förändrats här. När jag nu går in och tittar på omarbetningshisotriken ser det lite annorlunda ut och till min glädje är det fullt möjligt att se exakt vem som gjort vad!

Klicka på bilden för att förstora den!
 Google Documents - Wikispaces, 1-0!

onsdag 6 oktober 2010

Sjuk lärare har nytta av digital teknik!

När man är hemma sjuk är det som lärare lätt att oroa sig för att hela upplägget, arbetsron i klasserna och kontinuiteten ska bli bamsepannkaka. Och lite på ända går det ofta. Läraren behövs i klassrummet. Men, med hjälp av klassbloggarna tycker jag att det har blivit lättare att ge tydliga instruktioner när jag själv måste vara borta.

Både vikarien och eleverna kan gå in och titta och mina ord och avsikter blir inte förvrängda i den visklek som annars brukar uppstå vid lärarfrånvaro. Läraren viskar till skolsekreterare, skolsekreteraren viskar till vikarien, vikarien viskar till eleverna och ja, sen kan det bli vad som helst om man har otur.

Denna veckan har jag varit borta måndag-onsdag med en förfärlig förkylning. Jag väljer att tro att jag säkert haft Hong Kong-influensan, eftersom det känns passande hemskt, men på 10 minuter fixade jag den här lektionen med instruktion till mina tvåor. Vikarien behöver bara öppna dörren, ta närvaro, och titta på. Och stoffet är det en elev som valt, om ni minns min tidigare uppgift där eleverna i tvåan själv fick välja material till Engelska B.

Samtliga lektioner den här veckan har lösts på liknande sätt. Själv ska jag nu gå ut och hämta mitt te, och förbereda mig inför ett riktigt True Blood-maraton framför datorn:) Krya på mig!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...