Tvåorna och treorna har nu hämtat ut sina digitala trotjänare från förra terminen och det är märkbart många laptoppar som är tröga och hackar titt som tätt. För undervisningens skull är det viktigt att tekniken funkar och om det tar en kvart att öppna webbläsaren och logga in dit man ska - ja - då blir det helt enkelt inte särskilt effektivt, och märkbart irriterat. Därför lät jag mig inspireras av tidningen PC&Teknik som kommer med råd om hur man kan få liv i sin maskin igen!
1. Städa bort ad- och spyware
Ad- och spyware kan vara en orsak till att datorn går långsamt. T. K. Johansson skriver att detta "är små program som huvudsakligen är skapade för att ta reda på information om dig och visa riktad reklam." Dessa kommer ibland in i datorn via gratisprogram man installerar och det kan vara helt lagligt och stå i det finstilta, mångsidiga kontraktet man sällan orkar läsa. Med programmet Ad-Aware (som är fritt från ad- och spyware) kan man få hjälp att leta upp så mycket skräp som möjligt. Du laddar ner programmet på Lavasofts hemsida
Vid den smarta (snabba) genomsökningen som tog ungefär en kvart hittade programmet fyra saker som togs om hand och sparkades ut ur min dator. Intressant i sammanhanget är att just detta skräpet kommit med en länk till en mjukvara jag skulle prova för skolans räkning. Skräp kan alltså komma från alla ställen.
2. Städa bort skröfs som inte används och behövs
Det roligaste programmet att använda är CCleaner. Det är både snabbt och tydligt. Du får se exakt hur många megabyte du städat bort. Du kan själv ställa in vad som ska tas bort, men jag brukar låta alla rutor förbli ikryssade och har aldrig blivit av med något viktigt. Varje gång blir min dator ungefär en halv gigabyte lättare. Inte så illa! Se dock upp vid installationen så att ni bockar av den ruta där man tackar ja till ett verktygsfält till webbläsaren.
3. Ta bort onödiga program
Jag kan tänka mig att eleverna ibland laddar ner program på datorn de sedan inte använder. Naturligtvis kan man frigöra utrymme och kapacitet genom att ta bort dessa. Det gör du i Kontrollpanelen - Lägg till/ ta bort program. Men, datorn städar ofta inte bort ordentligt efter avinstallationerna. Använd istället RevoUninstaller som finns i en gratisversion. Då blir det rent även i hörnen och under mattan. Påminn dock eleverna om att de inte, i alla fall enligt det avtal vi har på vår skola, får ta bort sådana program som fanns färdiginstallerade på datorn när de fick den eftersom de då begår avtalsbrott. Och det är ju inte så bra.
Samtidigt kan man på sin respektive skola verka för att elevernas laptoppar inte tyngs ner av en massa färdiginstallerade program vi aldrig använder. De riktigt små laptopparna har ofta begränsat utrymme och bör därför vara så strömlinjeformade som möjligt invändigt. Kom överens på er skola om det är något ni anser måste finnas. Strunta i resten annars gör ni eleverna en otjänst.
4. Begränsa autostartande program
De flesta av de vanliga program vi kör varje dag (Office, Quicktime, etc.) lägger in små program som startas automatiskt varje gång du startar din dator. Detta segar naturligtvis ner hela processen. Om du trycker "start" och sedan "kör" (alternativt använder sökrutan om du har Windows 7) och skriver in "msconfig" får du upp en ruta med en flik som heter "Autostart". Här kan du klicka ur de program du inte vill ska autostarta när du sätter igång datorn. Jag har klickat bort samtliga utom Dropbox , Jing och säkerhetsprogrammen.
5. För totala skräphögar
Om elevernas datorer inte blir märkbart piggare och ifall det verkar vara något mer allvarligt fel med dem kan det nog vara bättre att blåsa om dem, dvs. återställa dem till fabriksskick. Med en privat dator brukar man kunna fixa detta själv, men med skolans laptoppar kan man behöva hjälp då det kanske krävs vissa licensnycklar för de program som datorn leverades med. Kontakta er IT-ansvarige och fråga om det går bra att blåsa om datorn själv eller om IT-teknikern måste göra det åt en.
6. När?
Jag föreslår att man kör storstädning med eleverna under en dubbellektion där de samtidigt kan göra andra "analoga" uppgifter vid sidan om. Att köra snabbversionen av Ad-Aware tog ungefär en kvart. När jag körde den fullständiga genomsökningen hemma blev datorn inte färdig på över två timmar. Dock var det med snabbversionen som de fyra, farliga filerna hittades. CCleaner tar bara ett par minuter men det ska laddas ner också, så räkna en kvart till, till det. Att ta bort program med RevoUninstaller tar lite längre tid och det ska också laddas ner. Beroende på hur mycket som ska bort kan det ta allt från 15-60 minuter. Att begränsa de autostartande programmen tar endast någon minut och sedan är det omstart som gäller. Summa summarum borde en dubbellektion räcka.
Att inleda terminen med storstädning tycker jag är en god idé. CCleaner och snabbvalet på Ad-Aware kan man köra en gång i månaden utan att det tar särskilt mycket tid. Kanske kan dessa uppgifterna vara lämpliga för mentorstiden?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar