torsdag 27 maj 2010

Betygsångest

Hur jag kan bli överraskad varje vår av den betygsångest som ofelbarligen infinner sig övergår mitt förstånd. Efter tio år borde jag ha räknat ut att den som regel dyker upp i mitten av maj. Däremot vågar jag drista mig att säga att ångesten är något mindre i år.

Jag misstänker att det beror på att min implementering av IKT-baserad undervisning påverkat mitt sätt att undervisa och i viss mån mitt sätt att examinera. Efter så här kort tid är det svårt att sia om huruvida eleverna lärt sig mer och därmed får högre betyg eller inte, men min känsla är att eleverna har varit mer positivt inställda till arbetsformerna framförallt, och kanske har fler elever nått målen i år på grund av det.

Den största konsekvensen datoranvändningen haft för mina arbetsmetoder i klassrummet är att elevernas arbetssätt påminner mer om de former som återfinns utanför skolvärlden. När eleverna har datorer påminns jag om hur jag själv brukar arbeta och vilka förhållanden som underlättar för mig. Även om jag processkrivit med eleverna tidigare till exempel, så gör jag det i ännu större utsträckning nu och jag ger dem mer feedback och uppmuntrar dem att hjälpa varandra på ett annat sätt. Man sitter ju inte själv i ett vakuum och skriver, utan använder alla möjliga hjälpmedel.

Ett som är säkert är att jag ser fram emot hösten när jag kan sätta igång en ny klass med all den kunskap och inspiration jag fått med mig det här året. Och kanske, om jag har tur, får jag göra det med en Mac <3.

måndag 24 maj 2010

Våra elevers liv i mediesamhållet

Det här klippet om vad det innebär att vara student i dagens mediekultur är sannerligen intressant att diskutera ur flera synvinklar. Hur ska vi motivera elever? Hur ska vi skapa pedagogiska situationer som känns relevanta for eleverna? Vilka för- och nackdelar finns det med mediesamhället?

fredag 21 maj 2010

Snabbkoll på kollegornas synpunkter på 1-to-1

Nu har jag njutit av MacBooken en hel vecka och rivstartade i måndags med att göra PIM 4 på den. Hela dagen hade avsatts till pimmande (här verbar vi!) och uppgiften består ju delvis av att man ska göra en undersökning och presentera resultaten av denna. Vad kunde passa bättre än att undersöka vad kollegorna har tyckt om den förändring som ägt rum på skolan i form av laptoppar både till lärare och elever?

Med hjälp av en enkät som jag skapade i Google Docs satte jag igång och snodde sedan ihop allt mycket tjusigt i Numbers, (Apples version av Excel). Till höger syns den tjusiga enkäten och längre ner på sidan syns svaren som jag klippt från skärmen med hjälp av Jing, som för övrigt fungerar mycket bättre på MacBooken än vad den gjorde på PC:n där jag fick avinstallera den eftersom systemet blev buggigt.

Det verkar som om de 36 kollegor som svarade på enkäten över lag är positiva till förändringen. Antingen använder de redan IKT i undervisningen rätt så friskt eller så skulle de gärna vilja. Det som främst önskas i fortbildningsväg är hur man kan använda IKT rent praktiskt i det pedagogiska arbetet. Alltså kan de ämneskollegor som ligger i framkant spela en viktigt roll som inspiratörer. Därefter var det faktiskt hela 25% som upplevde att de behövde fortbildning i grundläggande teknik (här gavs som exempel: "olika knappar, inställningar, koppla upp mot projektorn"). Förhoppningsvis återfinns dessa i den stora grupp lärare (69%) som gärna vill använda IKT mer än vad de i nuläget gör.

Utifrån dessa siffrorna tycker jag att det känns hoppfullt inför framtiden, och det ska bli roligt att jobba vidare med det här nästa läsår när vi får köra från start med de elever som börjar hos oss då.





måndag 17 maj 2010

I skrivande stund sitter jag på jobb och mitt uppdrag idag är att hjälpa folk att pimma. Det enda problemet är att jag samtidigt fått en MacBook att provköra (har tidigare bara använt PC). Känner mig barnsligt förtjust och trycker, nyper och fipplar för fulla muggar. Tanken är att vi kanske ska gå över från PC till Mac på skolan och att vi nu är en del som fått ut en apparat för att se vilka för- och nackdelar som finns.

Eftersom jag samtidigt införskaffat den där nya tjusiga iPhonen känner jag själv mig lite jävig och tar därför gärna emot allehanda tankar och synpunkter på vilka av de här två systemen som kan tänkas vara bäst lämpade för en brokig skara lärare och elever här i Malmö.

onsdag 12 maj 2010

Det digitala flödet

I senaste numret av tidsskriften Vitalt vetande (1/2010) försöker Åsa Fagerström finna svar på frågan om den digitala informationsfloden ligger oss i fatet eller tvärtom är utvecklande. I artikeln berättar professor David Meyer (University of Michigan) att vi bara är hälften så produktiva när vi arbetar med många olika saker samtidigt. Han liknar det till och med vid marijuanarökning och säger att vi sänker vår IQ-kvot med tio enheter när vi multi-taskar för intensivt. Faran inför framtiden är att generationer kommer att förlora förmågan till djupare, koncentrerad tankeverksamhet och att potentiella genier därmed går förlorade.

COLOURBOX571356 Torkel Klingberg, professor på Karolinska institutet i Stockholm, är inte lika orolig. Han menar att det inte är konstigt att vår kapacitet sänks när vi sysslar med olika uppgifter samtidigt. Detta avhjälps dock av att vi när det behövs stänger av några informationskanaler. Dessutom kan man träna upp arbetsminnets kapacitet med så mycket som 15% och detta anser Klingberg är en uppgift för skolan.

Jag måste säga att jag känner igen mig själv i bilden som splittrad digijunkie. Tilläggen i min webbläsare vippar till när jag får mail i Gmail, min jobbmail plinkar varje gång det trillar in något där, min fantastiska nya iPhone tänds när det händer saker på facebook, och SMS:en trillar in med röda små signalsiffror. Ofta upplever jag att jag gör lite här och lite där och att koncentrationen blir lidande. Ska jag rätta och bedöma uppsatser – ja – då isolerar jag mig. Inget annat funkar.

Att stänga av de sociala medierna är dock inte självklart. För egen del behövs en speciellt krävande situation, såsom uppsatsrättning, samt en gnutta piska för att jag ska lyckas med det. Att det måste vara än svårare för eleverna som har levt hela sina liv plaskandes i infofloden, är inte svårt att förstå. Jag håller med Klingberg om att skolan måste bli bättre på att hjälpa eleverna med att förhålla sig till det digitala flödet. Hur det ska göras är jag inte lika klar över, men det ska jag ta och fundera på den närmsta tiden. Förhoppningsvis återkommer jag inom kort med konkreta, effektiva lösningar. Om jag inte distraheras på vägen förstås.

måndag 10 maj 2010

Nedräkning

Det känns som om tiden för innovativa lösningar kring IKT och pedagogik är över för den här terminen. Kvar finns högar av nationella prov – svenska och engelska – elever med omprov och kompletteringar att göra, och en aldrig förut skådad verksamhet utanför skolan för våra elever. Hälften av mina tvåor kommer jag knappt att se under maj månad. Sedan är det betyg. Nu gäller det att få så många som möjligt i mål helt enkelt.

För att förlusta mig i denna hektiska tid har jag inhandlat en iPhone. Jag har delvis motiverat köpet med att det kommer att revolutionera min undervisning, så ifall någon känner till någon app som skulle kunna realisera detta hastigt ihopsnickrade argument får ni gärna höra av er. Jag har redan hittat en lustig amerikansk en som räknar ut vad eleverna ska ha för betyg åt en. Det känns väl sådär seriöst om man förlitar sig på en mobiltelefon i sin myndighetsutövning.

Innan terminen är över hoppas jag att jag hinner sätta mig ner och blicka framåt. Sedan eleverna fått sina datorer har det blivit en del skjutande från höften. Inför nästa läsår hade det känts skönt att lägga upp en mer långsiktig strategi i arbetslaget, som kan göra att eleverna får mesta möjliga kunskapsutdelning av sin elevdator.

onsdag 5 maj 2010

Klassbloggar som informationskanal

EngLek I höstas provade jag att ha en webbsida som resurs för mina klasser. Tanken var att den skulle fungera dels som informationskanal och dels som länkskafferi för de elever som ville jobba extra med svenskan och engelskan på egen hand. Jag använde webs.com, men tyckte att det var ett klumpigt redskap att jobba med – och började därför min vana trogen undra om man inte kunde använda bloggar!

Äpplet Sedan jullovet har jag därför kört med klassbloggar och haft en per klass.Det har varit enklare för eleverna att hålla reda på eftersom en blogg är mer lättnavigerad och för att varje klass har haft en egen blogg. Jag har efter hand lagt till funktioner som jag sett ett behov av. Bland annat har jag i en länklista lagt in de dokument vi håller på att jobba med för tillfället så att de ska vara lättillgängliga. Jag har också lagt till email-prenumeration på inlägg för eleverna – och sett till att de skaffat sig det - jag upptäckte nänmligen att en del elever aldrig kom för sig att gå in och se om det hade hänt något på bloggen.

Förutom meddelanden, lägger jag in läxor, digitala lektioner, och sammandrag av lektioner till elever som eventuellt är sjuka. För mig har vinsten varit att jag kan hänvisa till bloggen när elever varit borta, samt att alla dokument de behöver finns där. Jag behöver med andra ord inte hålla reda på papper till lektioner som är överstökade och avklarade. Sedan har det naturligtvis tagit en del tid i anspråk att hålla bloggen uppdaterad.

Snart är det dags för utvärdering. Det ska bli intressant att se vad eleverna tycker eftersom jag tävlar med Pednet – vår interna plattform som jag upplever som rätt klyddig och oöverskådlig. Eleverna har ju dock tvingats använda båda eftersom deras andra lärare använder Pednet. Om eleverna trots detta vill behålla klassbloggarna ska jag försöka övertala resten av lärarlaget att hoppa på tåget. Drömmen hade ju varit att varje klass hade en egen hemsida, wiki, eller blogg.

Hälsa gärna på om ni vill se hur ettornas och tvåornas bloggar ser ut!

(Tillägg den 17/8-10: jag har rensat upp bland mina bloggar och endast ettornas blogg är aktuell eftersom jag kommer att ha dem i tvåan också. Tvåornas blogg är tömd på många inlägg och innehåller döda länkar.)

måndag 3 maj 2010

Sajt med intressanta videoklipp

TED Av min lärarkandidats handledare fick jag igår ett hett tips på webbplats: ted.com. Ted.com är en organisation som sedan 1984 har som mål att lyfta fram “Ideas worth spreading”. Med åren har de också anordnat internationella konferenser och instiftat priser. Här finner man mäktiga profiler som Steve Jobs, J.K. Rowlings och Al Gore, och många ämnesområden, t.ex. tekonologi, nöjen, design, ekonomi, vetenskap och globala frågor.

Videoklippen är olika långa, men många ligger på 10-20 minuter. Varje klipp kan fås textat på många olika språk, och utöver detta kan man klicka fram transkriptioner av talen att följa medan man lyssnar. Detta innebär att talen inte bara är användbara på engelskan utan i alla ämnen. Dessutom finns information om talets sammanhang och länkar som kan vara intresse. Andra användare har också kommenterat talen.

Här nedan har jag lagt in länkar till Steve Jobs commencement speech till Stanford studenter från 2005 och J.K. Rowlings dito till Harvards studenter från 2008. Deras livsråd är både tänkvärda och underhållande att lyssna på.

http://www.ted.com/talks/steve_jobs_how_to_live_before_you_die.html
http://www.ted.com/talks/jk_rowling_the_fringe_benefits_of_failure.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...